Areas and Places

Top Architect designs state-of-art Medical Village

Hermanus Oncology Centre
Top Architect Christof Albertyn, recipient of The Dulux Award for creative use of Colour in Architecture and Award of Merit by the Institute of South African Architects has designed a new medical village in Hermanus.

The completion of the Hermanus Oncology Centre situated in the new Hermanus Day Hospital will provide a much needed and appreciated service  for local Cancer patients.Previously they had to travel great distances to receive their treatment.

The state-of-the-art  Medical Centre has been cladded with a unique Green building board MagnaBoard, an eco-friendly magnesium oxide board which is a technologically advanced building material that is superior in every category compared to traditional wood, gypsum and cement based products. Magnaboard is fire retardant and has a zero flame spread and smoke development rating,  in addition the boards  are  impermeable to mold and water and can be used for internal and external applications.

Hermanus Medical & Oncology Village on the Corner of Church/De Goede Street houses a multiple of much needed medical facilities to serve the broader diverse communities of Hermanus and surrounds. These four main facilities are an Oncology Unit, Day Hospital, Subacute Hospital and Old Age Care facility. Each of these facilities is resembled in the pitched roof buildings housed on the four corners, each highlighted in a different colour for patients/public to clearly distinguish between these different disciplines.

The built form serves as a transitional building between the open spaces of Erf 384 Hermanus, bordering the site to the north and the single/double storey residential buildings of Flower Street (to the west) and Church Street to the east and the 4Mstorey retirement home to the south.

The big mass of the building is broken up into different smaller elements as articulated in the façade of the building in order to create a village effect as aptly reflected in the name: Hermanus Medical & Oncology Village. The functional rectangular layout of the buildings was used in order to create an economical structure, which houses the complex internal technical requirements of a state of the art facility. The Oncology radiation concrete bunker is housed in the southM eastern corner. The roof of this bunker is cladded in a stealthMlike, faceted metal sheets in order to reflect the concept of deflected radiation rays.

The majority of the diverse South African demography prefers vibrant colours in their vernacular buildings. Colour is an important element in the Rainbow Nation of South African as reflected in the colour scheme of the national flag. As such, a multiple of brightly coloured facades are found in Mount Pleasant (gateway to Hermanus) and residential structures surrounding the site under discussion. The use of cladding on the exterior of the four blocks is a contemporary reference to similar cladding elements often used in beach house architecture in Hermanus.

The palette of the surrounding natural landscape: the Walker Bay whale sanctuary Marine Reserve; Hoy’s Kop and Fernkloof Nature Reserve Fynbos are characterised by a predominantly grey/blue/green background with pinpoints of vibrant colours. These colours are all reflected in the facades of the Hermanus Medical & Oncology Village in order to brighten up the lives of patients and visitors alike.