Community and Charity

City completes R10,5 million upgrade of Langa Station South public space

Langa Spatial Planning near Railway Station . Cllr Johan v der Merwe , Cllr Brian Watkyns Ribbon Cutting event.


The City of Cape Town has completed its upgrade of the Langa Station South public open space at a cost of more than R10,5 million. This project forms part of the City’s commitment to investing in historically under-invested areas.

The upgrade of the Langa Station South public space has entailed the construction of new sidewalks and the improvement of existing sidewalks for safe pedestrian movement. The project has just been completed.

The City’s Mayoral Committee Member for Energy, Environmental and Spatial Planning, Councillor Johan van der Merwe, today visited the upgraded site and participated in a ribbon-cutting ceremony to celebrate the completion of the project.

Sandile Road, which leads towards the Langa Station, has also been changed from a two-way to a one-way road to enhance pedestrian safety and the movement of buses, taxis and private vehicles.

Apart from the general landscaping aspect of this project, the existing informal trading spaces have also been upgraded to improve the business environment for the informal traders. In the same area, a wall of art has been created by local artists to acknowledge the history of Langa and to celebrate its future.

New public seating and lighting have been installed and a new asphalted public parking area adjacent to Brinton Street has been constructed.

This upgrade has involved many City directorates, including the Spatial Planning and Urban Design Department, the Transport for Cape Town Directorate, and the City Parks and Economic Development Departments.

“This forms part of our city-wide efforts to create innovative and inclusive community- and commuter-friendly spaces. However, we need our communities to take ownership of these spaces and to be actively involved in the preservation and promotion of these spaces. It is only through the support of our residents that we can change the face of our communities by building quality-driven, safe public spaces actively used by local neighbourhoods”.

“We also thank the residents of Langa for their support and in particular the Project Steering Committee. Without all of the stakeholders working together, we would not have been able to complete this project timorously and successfully,” said Councillor Van der Merwe.

Over the past decade, the City has focused considerable attention on public space upgrades and other projects in Langa. For instance, in December 2015, the last of the 463 households in the first phase of the City’s Langa Hostel Transformation project, took occupation of their new apartments while the upgrades to the Guga S’thebe Theatre, in the cultural hub of Langa, has also been completed.